Ομολογουμένως «φασαριόζικο» γλύκισμα, που απαιτεί καλό χρονικό προγραμματισμό καθώς χρειάζεται αρκετές ώρες αναμονής στο ψυγείο για να σφίξει. Μπορούμε κάλλιστα να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα και να το αφήσουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Το αποτέλεσμα όμως είναι εκπληκτικό τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσουμε την κλασική φόρμα για σαρλότ που θα βρούμε στα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας.

ΥλικάΕκτέλεση

Για το σιρόπι

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml νερό
  • 80 γρ. φράουλες, πλυμένες, καθαρισμένες από το κοτσανάκι τους και πολτοποιημένες στο μπλέντερ

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες από το κοτσανάκι τους
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. κόκκινα φρούτα φρέσκα ή κατεψυγμένα, ψιλοκομμένα
  • 3 κρόκοι από βιολογικά αυγά
  • 330 ml κρέμα γάλακτος
  • 15 γρ. φύλλα ζελατίνης

Για τη συναρμολόγηση και το σερβίρισμα

  • 25 μπισκότα σαβαγιάρ (ίσως να μην χρειαστούν όλα)
  • 60 γρ. φρέσκα κόκκινα φρούτα (φράουλες, ράσμπερι, μύρτιλλα κ.λπ.)
  • διακοσμητική ζάχαρη (προαιρετικά)

Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη και το νερό, τα βράζω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει καλά. Στύβω καλά τις πολτοποιημένες φράουλες σε ψιλή σήτα και ρίχνω το σουρωμένο μείγμα στο σιρόπι. Ανακατεύω καλά και αφήνω κατά μέρος.

Γέμιση: Βάζω στον κάδο του μπλέντερ τις φράουλες με τη μισή ζάχαρη και τα πολτοποιώ καλά. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και αφράτο. Προσθέτω τον πολτό φράουλας-ζάχαρης και ανακατεύω καλά με το σύρμα. Μεταφέρω το μείγμα σε μια μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, χωρίς όμως να ζεσταθεί υπερβολικά –αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η ένδειξη πρέπει να δείξει όχι πάνω από 80 – 85°C.
Σε ένα μπολ βάζω τα φύλλα ζελατίνης και αρκετό κρύο νερό και τα αφήνω εκεί για 5 λεπτά για να μαλακώσουν. Στύβω καλά τη ζελατίνη με τα χέρια και τη ρίχνω στην κατσαρόλα. Αποσύρω από τη φωτιά και ανακατεύω καλά, μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί τελείως. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
Χτυπάω την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφικτή σαντιγί. Την προσθέτω στο κρυωμένο μείγμα και ανακατεύω με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Δες και αυτό!   Αγγλικό Χριστουγεννιάτικο κέικ

Συναρμολόγηση: Παίρνω μια φόρμα για σαρλότ (ή μια βαθιά φόρμα για ζελέ ή ρύζι ή ένα βαθύ μπολ) και σκεπάζω τον πυθμένα της με λαδόκολλα ή διάφανη μεμβράνη. Εκεί ρίχνω μια μικρή ποσότητα από το μείγμα της γέμισης, μόλις που να καλύψει τον πυθμένα.
Βουτάω στιγμιαία τα σαβαγιάρ στο σιρόπι φράουλας και τα τοποθετώ όρθια, με την καμπυλωτή τους πλευρά προς τα τοιχώματα. Δεν βάζω όλα τα σαβαγιάρ, μόνο όσα χωρέσουν στις καμπύλες της φόρμας.
Παίρνω 2 – 3 από τα σαβαγιάρ που περίσσεψαν, τα μουσκεύω ελάχιστα στο σιρόπι και τα στρώνω στον πυθμένα της φόρμας. Ρίχνω εκεί μια ποσότητα από τη γέμιση, μέχρι να φτάσει στο 1/3 της φόρμας. Αδειάζω εκεί τα μισά κόκκινα, ψιλοκομμένα φρούτα. Από πάνω βάζω άλλα 2 – 3 μπισκότα σαβαγιάρ, μουσκεμένα κι αυτά ελάχιστα στο σιρόπι. Συνεχίζω με την υπόλοιπη γέμιση και από πάνω της, απλώνω τα υπόλοιπα φρούτα. Τέλος, σκεπάζω με μια στρώση από σαβαγιάρ, μουσκεμένα στο σιρόπι, καλύπτοντας πλήρως την επιφάνεια. Σκεπάζω την επιφάνεια της σαρλότ με διάφανη μεμβράνη και βάζω τη φόρμα στο ψυγείο για 5 – 6 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.

Δες και αυτό!   Toύρτα με γέμιση κρέμα φράουλας & σοκολάτας !!!

Σερβίρισμα: Βγάζω τη φόρμα από το ψυγείο και αφαιρώ προσεκτικά τη μεμβράνη. Αναποδογυρίζω τη φόρμα σε μια πιατέλα για να ξεφορμάρω τη σαρλότ. Αν δεν βγαίνει από τη φόρμα, βυθίζω το σκεύος σε ένα μπολ με καυτό νερό, μόλις για 2 – 3 δευτερόλεπτα (προσεκτικά, για μην μπει νερό στο γλυκό), και έτσι θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και θα ξεφορμαριστεί εύκολα. Στολίζω την επιφάνεια με φράουλες και φρέσκα κόκκινα φρούτα και διακοσμητική ζάχαρη και τη σερβίρω, κομμένη κάθετα σε κομμάτια.

Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο dinanikolaou.gr